Tijdlijn Duurzaamheid

MOJO’s on a mission: in 2030 willen we volledig klimaatneutraal en circulair zijn. Dit betekent dat onze evenementen geen CO2 meer zullen uitstoten en dat we geen restafval meer produceren. In januari 2023 presenteerden we ons uitgebreide duurzaamheidsbeleid, waarin we onze plannen en strategieën uiteenzetten. Maar wat zijn de stappen die we al hebben gemaakt? Die vind je in onze tijdlijn, waarin we al onze inspanningen en mijlpalen bijhouden.

Nieuwe aanpak campingafval op festivals

Net als 90% van onze bezoekers vindt MOJO duurzaamheid belangrijk: in het dagelijkse leven én op onze festivals. Toch blijft elk jaar 400.000 kilo afval achter op de campingweides. Afgedankte kampeerspullen zoals (party)tenten, luchtbedden en slaapzakken, maar ook plastic verpakkingen worden achtergelaten in de natuur. Dit restafval wordt voornamelijk verbrand, wat leidt tot onnodig verlies van kostbare grondstoffen en CO₂-uitstoot. Dat is best gek, toch? Dat kan echt anders.

Strijd mee tegen de wegwerpcultuur en draag bij aan een circulaire festivalcamping! Samen zorgen we voor een schone camping waar al het afval weer grondstof wordt. Elk jaar zetten we een stapje verder, tot we in 2030 zo veel mogelijk goede spullen en materialen hergebruiken of recyclen. From Trash to Treasure!

Daarom gaan we dit jaar tijdens Pinkpop, Down The Rabbit Hole en Lowlands maar liefst vijf afvalstromen scheiden op de campings: plastic, papier, statiegeldverpakkingen, kampeeruitrusting en restafval. We dragen zorg voor de nodige voorzieningen, logistiek en verwerking. Maar we kunnen het niet alleen. We hebben de hulp van alle bezoekers nodig. Daarom helpen we je op weg naar een Zero Waste-kampeerervaring én we maken het je nog makkelijk ook:

  • Reduce: Neem zo min mogelijk spullen mee. Vermijd kampeermateriaal, decoratie en gadgets die maar één festival meegaan. Check de huuropties voor een stevige (party)tent of een comfortabel matras. Dat scheelt jou onnodig slepen!
  • Re-Use: Zorg voor een herbruikbare uitrusting: goede campinggear gaat jaren mee. Neem alles na afloop weer mee naar huis. Lukt dat echt niet? Gun je herbruikbare spullen een tweede leven en breng ze naar een Re-Use Point. Waar mogelijk doneren we ze aan een goed doel.
  • Recycle: Bij aankomst ontvang je een Recycle Kit met vier afvalzakken. Sorteer je afval dagelijks en drop je volle zakken bij de dichtstbijzijnde Recycle Zone. Ook kapotte kampeerspullen kun je hier kwijt. Wij zorgen dat zo veel mogelijk gerecycled wordt tot nieuwe grondstof. Extra afvalzakken haal je gratis bij een Re-Use Point.

Leave no Trace. Laat je kampeerplek schoon achter. Dank namens alle koeien die hier straks weer grazen.

1920 X 1080 Zero Waste Statisch (1)
1920 X 1080 Zero Waste Statisch (2)

Herbruikbare koffiebeker op festivals en outdoor shows

Dit jaar introduceren we herbruikbare koffiebekers in het publieksgebied bij onze festivals en de concerten in het Goffertpark.

Jaarlijks worden er op onze evenementen zowel frontstage als backstage honderdduizenden koffiebekers eenmalig gebruikt en weggegooid. Dat kan anders! Uiterlijk in 2030 willen we circulair zijn en geen restafval meer laten afvoeren. De overstap naar een herbruikbare koffiebeker past in dit beleid. We worden geholpen door de wetgeving: vanaf 1 januari 2024 is de koffiebeker voor eenmalig gebruik op kantoor en op gesloten evenementen verboden.

Zo smaakt je kopje koffie toch net wat beter, nietwaar?

SPARK 20220610 160710 MOJO FB 0348 (1)

30% minder diesel en 142 ton Co2 voor Lowlands door nieuwe trafo’s

Lowlands zal vanaf 2024 zo’n 30% minder diesel in generatoren nodig hebben. Dit kan door de aanleg van 3 nieuwe transformatorstations. Met die trafo’s wordt het stroomnet van Walibi uitgebreid richting het evenemententerrein. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Walibi en Defqon/Q-dance. In de komende jaren willen we dit steeds met 3 à 4 trafo’s uitbreiden.

 

Hoe draagt dit bij aan ons duurzaamheidsbeleid?
Uiterlijk in 2030 willen we klimaatneutraal zijn en geen Co2 meer uitstoten. Voor de pijler Energie bereiken we dat door de komende zeven jaar op locaties het gebruik van vaste spanning uit te breiden en daarmee dieselaggregaten op (bijna) alle plekken overbodig te maken. Vorig jaar was er nog 145.000 liter diesel nodig voor Lowlands.

Pinkpop doet 23 maart mee aan de Maas Cleanup

Team Pinkpop heeft zaterdag 23 maart samen met zo’n 80 vrijwilligers een opruimactie langs de Maas uitgevoerd. Jaarlijks vindt de Maas Cleanup plaats waarop tal van bedrijven en vrijwilligers diverse opruimacties langs de Maas te organiseren. Het vond plaats op Landelijke Opschoondag, om te benadrukken dat we samen voor de letterlijke grond van ons bestaan zorgen en er alleen met aandacht voor onze omgeving toekomst is voor festivals. 

Opening Pinkpop HQ 310124 Sascha Teschner 1597 1920X860

Pilot georganiseerd busvervoer AFAS Live en Ziggo Dome

Voor de shows van Nothing but Thieves in de Ziggo Dome en Editors in AFAS Live, hebben we een pilot gedaan met georganiseerd busvervoer. Het onderzoek werd begeleid door onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). 

Nothing but Thieves: uitverkocht
Niet alleen de show(s), maar ook die ene bus naar de tweede show was uitverkocht. 45 plekken waren er op de route Helmond-Oss-Amsterdam. De bus naar Editors ging via Hengelo-Apeldoorn-Amsterdam. Daar zijn 19 stoelen verkocht. Reizigers waren erg enthousiast. Er wordt nu onderzocht welke mogelijkheden er zijn om te schalen.

 

Waarom een pilot met georganiseerd busvervoer?
Van onze vijf duurzaamheidspijlers is Mobiliteit & Transport verreweg de grootste. Goed voor 65% van het totaal. Dat is overigens in lijn met carbon footprint berekeningen gedaan door anderen uit de live muziekindustrie. 27% daarvan komt van bezoekersvervoer en dat is 18% van het totaal.

Als we die uitstoot naar nul willen terugbrengen, moeten we – daar waar mogelijk – andere vervoersopties gaan bieden. Enter: georganiseerd busvervoer. Voor festivals doen we dat al jaren succesvol. Ook voor andere stadionshows en outdoors gebeurt het vaker. Maar voor de venue-shows was het weer even geleden.

Bring Your Own Bottle overal Backstage vanaf 2024!

Vanaf 2024 geldt backstage voor medewerkers, crew en leveranciers bij alle MOJO-evenementen: Bring Your Own Bottle. Backstage verstrekken wij geen gratis plastic flesjes water meer. Medewerkers, crew en leveranciers kunnen gekoeld water tappen in zelf meegebrachte herbruikbare drinkbekers. Natuurlijk zorgen wij voor voldoende faciliteiten om gekoeld water te tappen. Vorig jaar hebben we we deze aanpak al getest op Pinkpop, Down The Rabbit Hole en Lowlands en met succes! Daarom pakken we het dit jaar groter aan.


Waarom BYOB?

2030-doelen
Het verstrekken van 500.000 flesjes water niet in ons duurzaamheidsbeleid. Ons doel is om uiterlijk in 2030 restafvalvrij te zijn en hergebruik te stimuleren boven single-use.

Verbod in Green Riders
Daarnaast zien we dat artiesten in hun Green Riders steeds vaker single-use bekers en plastic flesjes verbieden. Ze vragen in plaats daarvan om watertappunten.

Vaste spanning voor Holland International Blues Festival

Vanaf 2025 zal Holland International Blues Festival volledig op vaste spanning draaien! Voorjaar 2025 wordt de transformator geplaatst en zijn er nagenoeg geen generatoren meer nodig. Daarmee wordt zo’n 7.500 liter diesel bespaard en bijna 25 ton Co2. Voor de pijler Energie van HIBF is het 2030-doel dan behaald.

De Snelbus

Wat is er nou gezelliger dan in je eigen woonplaats in een bus stappen die jou en je vrienden in één keer naar de poorten van het festival brengt? Sinds 2023 is MOJO bezig om vanuit verschillende steden snelbussen te laten rijden naar festivals en grote concerten. Zo begint het feestje al in de bus! Oh ja, en ná het festival begint jouw inhaalslaapje al wat eerder, want je wordt natuurlijk ook weer thuisgebracht! 

MOJO Duurzaamheid Thumbnail Snelbus (Outline)

Openbaar Vervoer

Het aantal bezoekers dat concerten en festivals bezocht met de auto, nam na de coronajaren toe. Los van het bijkomende parkeerprobleem is een auto een vervuilende vervoersmethode. Wist je dat het grootste deel van de Carbon Footprint van een evenement wordt veroorzaakt door transportbewegingen? Daarom doet MOJO zijn best om reizen met het OV zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo rijden er bijvoorbeeld pendelbussen van en naar het festivalterrein vanaf verschillende treinstations. En dit gaan we de komende jaren nog veel vaker doen!

MOJO Duurzaamheid Thumbnail OV (Outline)

Aandacht voor Vegetarisch Aanbod

De tijd dat je alleen maar slappe friet en kroketten kon eten op festivals ligt gelukkig al jaren achter ons! Op onze festivals vind je een steeds ruimer aanbod van food & drinks, sterker nog: dit is een belangrijk onderdeel geworden van onze verschillende evenementen. In de afgelopen jaren komt er steeds meer aandacht voor het vega- en vegan aanbod. In samenwerking met onze vaste leveranciers, breiden we dit aanbod steeds meer uit en bedenken we steeds meer nieuwe concepten, smaken en gerechten. Proef jij het verschil nog? 

MOJO Duurzaamheid Thumbnail Vegetarisch (Outline)

DTRH sinds 1 juni aangesloten op stroomnet: 15% duurzame energie!

Sinds 1 juni is het productieveld van DTRH over op vaste spanning! Dat betekent een besparing van zo’n 13.000 liter diesel en 42 ton Co2. 15% van de energie wordt nu opgewekt via het vaste net.

Lang traject naar 630kVa-aansluiting
In januari 2021 is de handtekening gezet voor de aanleg van een vaste stroomaansluiting voor het productieveld op DTRH. Na een uitgebreid voorbereidingstraject is uiteindelijk op 31 mei 2023 de schakelaar van de transformator omgehaald en is er een 630kVa aansluiting voor het productiegebied van DTRH gerealiseerd.

 

Hoe nu verder tot 2030?
Er wordt onderzocht naar hoe het netwerk uitgebreid kan worden. Het streven is dat niet 15% maar uiterlijk in 2030 100% van de energie van het stroomnet komt. Hiermee zijn nagenoeg geen dieselaggregaten meer nodig en dat bespaart 250 ton Co2 per jaar.

Pilot Bring Your Own Bottle backstage op Pinkpop, DTRH en Lowlands

In 2023 beginnen we met een tweejarig plan voor het invoeren van een Bring Your Own Bottle-beleid voor medewerkers, crew en leveranciers backstage​​​​​​​. Op Pinkpop, DTRH en Lowlands starten we een pilot: flesjes drinkwater worden daar niet meer verstrekt. Wel kan gekoeld drinkwater worden getapt in zelf meegebrachte drinkflessen of in te verkrijgen waterkoelboxen. Bij productiekantoren kan tegen inkoopprijs een fles worden gekocht. Medewerkers, crew en leveranciers stimuleren we om zelf herbruikbare drinkflessen mee te nemen.

MOJO Duurzaamheid Thumbnail BYOB (Outline)

Aansluiting op netstroom

Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar op veel evenementenlocaties is helemaal geen stroomvoorziening aanwezig en zeker niet met de hoeveelheid stroom die nodig is om een festival te laten draaien. Daarom draaien veel (outdoor) concerten en festivals nog op dieselgeneratoren. Deze units wekken stroom op doormiddel van het verbanden van diesel. In de muziekindustrie is men eraan gehecht omdat ze mega betrouwbaar zijn. In 2023 is door MOJO een start gemaakt om zo veel mogelijk buitenlocaties aan te sluiten op netstroom. Dit is per locatie een kostbaar en langdurig traject, waarbij er nauw wordt samengewerkt met o.a. netbeheerders en grondeigenaren. 

MOJO Duurzaamheid Thumbnail Netstroom (Outline)

Lancering duurzaamheidsbeleid 2023-2030

Tijdens de jaarlijkse muziekconferentie Eurosonic Noorderslag in Groningen heeft MOJO samen met AFAS Live en Ziggo Dome het duurzaamheidsbeleid gepresenteerd.

Als grote speler in de Nederlandse livemuziekindustrie heeft MOJO een verantwoordelijkheid. Met miljoenen bezoekers op onze evenementen kunnen we impact maken met onze keuzes op het gebied van innovatie en duurzaamheid. We zijn onderdeel van het probleem doordat we afval produceren en (indirect) verschillende broeikasgassen uitstoten. Gelukkig kunnen we tegelijk onderdeel zijn van de oplossing. Daarom is het streven dat in 2030 al onze evenementen, zowel indoor als outdoor, én kantoren klimaatneutraal en circulair zijn. Het eerste betekent dat we geen CO₂ meer uitstoten (en als dat niet lukt de overgebleven uitstoot compenseren). Circulair houdt in dat we in 2030 nul restafval willen hebben.


Vanaf 2023 innoveren we stapsgewijs. Ons duurzaamheidsbeleid is gebouwd op vijf pijlers:

  • Energie
  • Grondstoffen & Materialen
  • Mobiliteit & Transport
  • Water
  • Eten & Drinken

Invoering bekerretoursysteem festivals

Wie kent het beeld niet: een festival- of concertveld helemaal bezaaid met vieze plastic bekertjes, het was toen al een raar gezicht, maar tegenwoordig écht niet meer van deze tijd. Daarom introduceerde MOJO het Bekerretoursysteem zodat de bekertjes ingenomen worden en gerecycled.

MOJO Duurzaamheid Thumbnail Bekerretour (Outline)

Solar Carport Biddinghuizen

De parkeerplaats van Lowlands veranderde in 2022 in een grote zonne-energiecentrale. Op het parkeerterrein kwam een zonnepark van meer dan 90.000 zonnepanelen. Het parkeerterrein biedt zo niet alleen schaduw aan 15.000 auto’s, maar heeft ook een jaarlijkse piekcapaciteit van 37,7 MWp.  Dit staat gelijk aan ongeveer 11.346 huishoudens per jaar of het van schone stroom voorzien van honderd festivalweekenden. 

MOJO Duurzaamheid Thumbnail Solar Carport (Outline)

Gebruik van rPET beker in AFAS Live & Ziggo Dome

Sinds 2022 werken we in AFAS Live en de Ziggo Dome met een bekerretoursysteem voor de rPET-bekers. rPET, of gerecycled polyethyleentereftalaat, is een soort kunststof dat wordt gemaakt van gerecyclede PET-materialen. Met dit bekerretoursysteem komen zoveel mogelijk bekers terug naar de bar en kunnen worden gerecycled.

De Green Deal Circular Festivals

MOJO heeft in 2019 de Green Deal ondertekend en is deelnemer van Plastic Promise geworden. Dit is een landelijk platform waarop pioniers hun kennis en ambities delen om het gebruik van wegwerpplastic in de evenementenindustrie te verminderen en het alsnog gebruikte plastic hoogwaardig te recyclen. 

Geen items beschikbaar binnen dit filter

Helaas, in dit filter zijn nog geen items beschikbaar. Probeer een andere optie.