Leon Ramakers ontvangt Koninklijke onderscheiding
Tijdens een speciale bijeenkomst heeft Leon Ramakers gisteren een Koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van locoburgemeester Touria Meliani. Leon Ramakers is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Meliani over Leon Ramakers: “Je hebt de concert- en festivalcultuur in Nederland van nul af aan opgebouwd. Je deed dat op jouw voorwaarden met respect voor beide kanten, het publiek én de muzikant. Met oog voor de langere termijn. Voor grote klasse en internationale allure, maar ook voor jong talent en kleine parels. Je bent een grote verbinder die met een prettige ingetogenheid te werk gaat. Mensen die het kunnen weten, roemen je onovertroffen muzikale kennis, je ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Je moreel kompas en je zakelijk instinct”.
Leon Ramakers is bijna vijftig jaar geleden begonnen bij Mojo Concerts. Pionierend vanuit Delft heeft hij duizenden internationale artiesten naar Nederland gehaald en al lerende de live industrie in Nederland ontwikkeld. Hij heeft concerten georganiseerd in het Concertgebouw, Carré, De Kuip, Johan Cruijff Arena en vele andere zalen en open-air locaties. Hij is initiator van AFAS Live en Ziggo Dome, beide zalen zijn speciaal ontwikkeld voor concerten met versterkt geluid en geliefd bij artiesten en publiek.
Door de jaren heen heeft Leon MOJO uit laten groeien tot een internationaal gerespecteerd bedrijf dat jaarlijks twee miljoen bezoekers een unieke concertbeleving biedt. Ramakers wordt internationaal en nationaal geroemd om zijn respectvolle en eervolle manier van werken. Hij is wars van glamour en hij houdt zich normaliter op de achtergrond. Onlangs kreeg Leon de Gouden Harp voor de cruciale rol die hij gespeeld heeft in de ontwikkeling van de Nederlandse muziekindustrie.
De Koninklijke onderscheiding heeft Leon Ramakers niet alleen gekregen vanwege zijn werk in de live industrie. Leon ondersteunt start ups in de muziekindustrie en op andere culturele gebieden, en heeft verschillende bestuurlijke en toezichthoudende functies vervuld in het Nederlandse culturele landschap, waaronder in de architectuur en uitgeverij.
De Koninklijke onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis.